«
»

Boken, Framträdanden

Bokfestival i filmens barndomsstad

09.05.11 | Comment?

Jag gillar att åka tåg. När det är som bäst är det fantastiskt. Man ser vacker natur, kan fundera över sina medpassagerare och hinner dessutom jobba ordentligt. I slutet av förra veckan hade jag en produktiv resa Skåne tur och retur: jag läste en recensionsbok (som var fantastisk), började på l ytterligare en jobbok samt lyssnade på sju podcasts från BBC:s A History of the World in 100 Objects (http://www.bbc.co.uk/ahistoryoftheworld/). Den senare rekommenderas varmt! Inte nog med att den är rolig, intressant, lärorik och mycket brittisk – det är dessutom något särskilt med att stå på stationen i exempelvis i Hässleholm och lyssna på beskrivningar av föremål på British Museum.

I Hässleholm byter man nämligen för att ta sig till Kristianstad, vars bokfestival jag gästade i torsdags. Kristianstad är känt som hemort till den tidiga svenska filmen – faktiskt så tidig att Gösta Ekman aldrig filmade där. Han gjorde några filmroller 1911-1912, men kontraktet med Albert Ranft på Svenska teatern i Stockholm hindrade honom att filma under flera år. Först 1918 dök han upp på silverduken igen. Det var hans första framträdande som charmig, självsvåldig pojkman. Filmen hette Mästerkatten i stövlar och Gösta var själve mästerkatten. Premiären var 11 november 1918 – samma dag som första världskriget tog slut.

Det var inte lång tid jag var i Kristianstad. Filmmuseet hade jag gärna besökt, men det var stängt. Jag hann titta på den fantastiska Trefaldighetskyrkan – ett vackert exempel på dansk barock – och gå en sväng i staden innan jag skulle till mitt föredrag. Nu har jag varit i Kristianstad förr, både fysiskt och i tanken. Fredrika Bremer bodde några år i staden på 1830-talet och träffade där sitt privata universitet, prästen och läraren Per Johan Böklin, som hon sedan hade en livslång vänskapsrelation med. Till en början var relationen uppenbarligen mer än vänskaplig.

Salen var fullsatt och publiken intresserad. Jag bestämde mig för att inte använda power point, trots att det onekligen är frestande att visa bilder på Gösta, utan pratade fritt. Klokt nog gav de mig inte blommor efteråt, utan choklad som senare förgyllde fredagsmiddagen hos familjen B.

Aftonen avslutades på restaurang tillsammans med en förläggare och några kolleger. Vi talade om Rom, vilket kanske var det självklara ämnet, men också en hel del om Gösta Ekman. Precis som sig bör.

Comments are closed.


«
»