«
»

Boken, Smått perifera tankar

Torsdag på bokmässan: Monterpartyn

09.23.11 | Comment?

Torsdagen är branschdag på bokmässan. Klockan två på fredagen kommer den s.k. allmänheten in – jag säger ”s.k.” eftersom ingen riktigt verkar begripa definitionen. På torsdagen såg vi t.ex. flera skolklasser. När hamnar man i bokbranschen? Och hur är det med alla barn som redan på torsdagen frekventerade barnmontrarna? Är de någon sorts miniförläggare? Självklart inte – men de har antagligen föräldrar som på ett eller annat sätt är knutna till bokbranschen. Också barna B släpades en gång i världen till mässan av sina föräldrar. Oftast tyckte de om det, men jag minns hur den ettårige sonen antingen sov eller var arg. Först under en lång promenad med vagn blev han glad igen. Mässan kan vara påfrestande. Det behöver man inte vara liten för att tycka.

På onsdagen anländer utställarna – som alltså är bibliotek, förlag, lokala aktörer (Värmlandsmontern är en stående succé), litterära sällskap, enskilda författare. Då byggs och dekoreras montrarna. På torsdagen möter man den första anstormningen och pratar med varandra. När det sedan börjar gå mot stängningsdags är det tid för förbrödring. Då drar monterpartyna igång. I år var vi bjudna på sex stycken och insåg redan från början att vi inte skulle hinna alla.

Först ut var Bokdagar i Dalsland, där jag ju höll föredrag i juli. Dalslands kultur har en egen monter, där det bjöds på snittar med fantastisk getost från Dalspira mejeri eller dalsländsk lax. Det var precis vad man behövde vid fyratiden. Sedan tittade vi förbi ABF, finlandsmontern, Kulturrådet och slutligen Bonniers mingel, som är så stort att det inte längre finns i montern. Jag träffade mängder av människor och det blev massor av kramar. Där fanns både lätt bekanta, nära vänner och några vänner som tappats bort och nu var återfunna. När minglet började glesna kände vi att de dalsländska snittarna inte var tillräckligt, så vi gick på en närbelägen restaurang och åt svampravioli. Så kul har man det på bokmässan.

Comments are closed.


«
»