«
»

Boken, Smått perifera tankar

Fredag på bokmässan: Det där med maten.

09.23.11 | Comment?

”Problemet på mässan”, sa jag, ”är det där med maten”. Förlagskillen jag pratade med började skratta. Just maten blir nämligen lätt ett bekymmer här. De flesta som kommer hit är vuxna människor, antagligen vana vid tre mål om dagen. Plötsligt löses allt upp. Man håller föredrag på konstiga tider, man springer in i folk, man hinner inte eller glömmer helt enkelt bort ätandet. Köerna till restaurangerna är dessutom fruktansvärt långa.

Det är lättare för oss föredragshållare och författare än för den vanliga mässbesökaren. Alla föredragshållare har tillträde till VIP-loungen (även kallad VIP-lungan) där det finns bakverk, kaffe, te och frallor. På sådant kan man leva rätt länge. Sedan en del år tillbaka har Bonniers också en övervåning på sin monter, där det finns sittplatser och ett kylskåp med mackor och mineralvatten. Där lunchade jag igår. Dessutom kommer man upp en smula, så luften blir bättre. Den roll snittar spelar på torsdagen har jag ju redan antytt.

Nyss var jag på Göteborgs Postens lunch, dit författare och kulturfolk blir bjudna. Det är förstås ännu en chans att träffa varandra, men det innebär också något annat: ordnad lunch! Dessutom delas tidningens litteraturpris ut vid lunchen. I år gick det till Malte Persson, sonettförfattare och romanförfattare. I sanning ett gott val! Grattis, Malte!

Nu är det dags att ge sig in i vimlet igen. Strax ska jag gripa mikrofonen i Svenska Dagbladets monter och än en gång berätta om Gösta Ekmans liv och verk.

Comments are closed.


«
»