«
»

Boken, Framträdanden

Under vita duken

10.11.11 | Comment?

”Hösten börjar få grepp om mig”, skrev en god vän i ett mejl. Man känner av det. Hösten innebär också att de böcker som kom i somras börjar vara ordentligt inarbetade. Folk jag aldrig mött fick en fin recension i lördagens Svenska Dagbladet (dock inte i nätupplagan). Martina Lowden var gästrecensent, eftersom jag medarbetar i tidningen. Samtidigt arbetar förlagen på att vidmakthålla intresset för sommarböckerna. En bok som Djävulspakten har förstås lång hållbarhet, men det är nu den förväntas sälja som mest.

Har du någonsin funderat på varför din bokhandlare så livligt rekommenderar den ena eller andra boken? Det kan förstås bero på personligt intresse – och i bästa fall på att han/hon vet vad som intresserar dig – men det kan också vara sådant de lärt sig under förlagens presentationer.

Förra veckan var jag och ett antal andra författare från Bonnierförlagen inbjudna till Sergelbiografen, där vi talade för tvåhundra bokhandlare. Detta skedde med stor finess – bilderna visades på riktig bioduk, så jag stod nedanför en flera meter hög Gösta Ekman som Danilo. Det är väl så han egentligen ska ses. Två trevliga förlagsmänniskor med välsmort munläder ledde tillställningen. Förra året hade tydligen bokpresentationerna haft fotbollstema, för det visades en bild på glada bokhandlare med fotbollshalsdukar. I år var det litterära temat biografier (i mycket vid bemärkelse). Bokhandlarna fick också en tub Bonnier Bruz, som fräste orange som barndomens C-vitaminer och
uppgavs ge inspiration. Bäst inspiration – underströks det dock – ger ändå en god bok.

Kan just tänka mig det. Själv lät jag mig bli utfrågad av den ena konferencieren. Fem minuter hade vi till vårt förfogande, och det var i minsta laget för min svada. Tyst är jag inte. Situationen var också lite märklig. Jag tror aldrig jag talat nedanför en bioduk förut. Publiken verkade dock nöjd – och ingen åt popcorn.

Comments are closed.


«
»