«
»

Boken, Smått perifera tankar

1 nominering och 8 dagar

10.24.11 | Comment?

Först en glad nyhet: Djävulspakten har nominerats till det nyinstiftade Stora fackbokspriset! Jag är förstås mycket glad och självklart hoppas jag på att få det. De nominerade böckerna är alla mycket bra: http://www.cisionwire.se/axess-magasin/r/nomineringarna-klara-till-stora-fackbokspriset,c9177161

Sedan en återblick: I våras bloggade jag från Rom. Som följeslagare och kamrat hade jag reseskildraren Ellen Rydelius och ett par upplagor av hennes Rom på 8 dagar. Rydelius var född 1885 och alltså generationskamrat med Gösta Ekman (hon levde dock nästan tjugo år längre). I sina memoarer berättar hon hur han räddade en enkät hon tvingats göra genom att svara prompt på den omöjliga frågan: ”Vad drömde ni om när ni var sjutton år?” Hon tackade honom långt senare när de sågs på en Bonniermiddag – ty de gav ut på samma förlag. Jag också, för den delen.

Ellen Rydelius var ensamstående mor och försörjde sig som översättare och skribent. Rom på 8 dagar följdes snart av en rad andra städer, också på åtta dagar. Hon var en medveten marknadsförerska och såg till att böckerna låg rätt i tiden. Lagom till Stockholmsutställningen 1930 gav hon ut Stockholm på 8 dagar. Som nöje på onsdagen föreslås: ”Oscarsteatern med Gösta Ekman och Pauline Brunius eller en revy.”

Och hur hamnade jag här? Jo, jag har varit tillbaka i Rom. Bara för några dagar, men jag hoppas det blir mer. Förhoppningsvis blir det ett projekt om Ellen Rydelius.

Comments are closed.


«
»