«
»

Boken, Smått perifera tankar

Vem ska man fråga, egentligen?

10.29.11 | Comment?

För många år sedan undervisade jag blivande svensklärare i bibliotekskunskap. Avsikten var att lära dem använda uppslagsböcker, litteraturvetenskapliga standardverk och – inte minst – bibliotekskataloger. Detta var långt innan Googles födelse (jag tror inte ens vi nått fram till Alta Vista), så de släpptes ut i vårt lilla institutionsbibliotek och i det betydligt mera omfattande universitetsbiblioteket. De frågor de fått handlade mindre om svaren än vägen dit. Vissa studenter gjorde mig dock besviken. Deras favoritkällor var varken Svenskt Biografiskt Lexikon eller Litteraturens världshistoria utan ”Fråga en bibliotekarie” och ”Slå på datan”.

Numera slår jag själv ganska mycket på datan, även när jag ska använda gamla Nordisk Familjebok. Informationssamhället rymmer också oändliga möjligheter att fråga vem som helst – gärna utan att först söka information på annat sätt. ”Fråga en forskare” är en populär sport. Ofta får man mejl av typen ”Hej, jag heter si och så och gör ett projekt arbete om Tomas Tranströmer. Vet du var man hittar något om honom?”

Mer förlåtligt är förstås ”Fråga författaren”. Ibland vill man veta mer än vad som står i boken, och även om första impulsen borde vara att nysta vidare på källorna är det lättare att höra av sig till bokens författare. Ibland tycker jag allt att folk kunde tänka efter först, och det är inte heller alltid jag vet så mycket mer än vad jag har skrivit.

Ibland kan jag leda frågaren vidare. Jag minns särskilt den engelska forskare, som sökte information om poeten Eliza Acton, som Fredrika Bremer träffade i London. Där hade jag lite extramaterial undangömt i en pärm – slarv med pärmrensning kan löna sig – och gjorde henne glad. Ibland har frågaren läst, men bara halvvägs. Alla mina fackböcker – Djävulspakten inbegripen – har ju alla register och förteckningar man kan önska sig. Ibland kan förstås de källor jag använt vara svåra att få tag på.

Gissa hur man gör då? Man slår på datan – och hjälper inte det frågar man bibliotekarien.

Comments are closed.


«
»