«
»

Framträdanden, Ur tidningarna

Två veckor kvar – och en dag

07.25.11 | Comment?

Det finns tillfällen när allt det vanliga, som man brukar tycka viktigt, känns obetydligt och irrelevant. Därför har jag inte bloggat på ett tag. Nu börjar jag sakta återgå till arbetet. En aktiv vecka ligger framför mig.

I morgon är det två veckor till Djävulspakten kommer ut. Det börjar märkas. På onsdag – den 27 juli – ska jag vara med i TV4:s morgonprogram. Riktigt när vet jag ännu inte. Senare på dagen ska jag till förlaget för att signera böcker och skicka ut dem.  Hittills har jag bara sett två exemplar av Djävulspakten. Ett ligger på radiogrammofonen på landet (där jag klappar på det ibland, som en stolt mor gör med sin avkomma) och det andra gav jag till mamma. På förlaget väntar högar med böcker, så nu ska kusiner och kompisar få sina exemplar, liksom en del professionella kontakter. Jag kommer att skriva stolta och möjligen dedikationer. En gång citerade jag Povel Ramels ”Nya skrytvalsen” – fast det var till min bästa väninna, och det gällde nog min första roman. Oftast blir det ”Till xx med hälsningar från Carina Burman”, möjligen med variationer som ”vännen”, ”tillgivna”, ”gästen” eller något annat epitet. Om man skickar iväg femtio böcker är man inte så innovativ på slutet.

På onsdag eftermiddag är det dags för ännu en intervju, som antagligen ska handla om Folk jag aldrig mött, höstens andra bok. Dagen därpå åker vi till Dalsland, där jag den 29:e medverkar på bokdagarna i Åmål. Eftersom evenemanget är utspritt under två dagar hinns det med fler författare än vanligt. Vi kommer att ha tre kvart på oss att prata, vilket är bättre än de tjugo minuter (ibland t.o.m. 8 minuter!) som medges i vanliga fall. Ofta brukar det dock finnas någon medverkande som inte kan klockan (eller möjligen anser sig intressantare än andra) och pratar på hur länge som helst. Inte helt kul för de andra författarna, och antagligen inte för publiken heller. Mera information om nästa helgs händelser finns på http://www.bokdagaridalsland.se/ samt på både twitter och facebook. Dessutom återkommer jag förstås i frågan.

Det känns riktigt trevligt med bokens dag på sommaren – jag har sett många svenska städer i höstmörker, vilket sällan klär dem. Nästan alla städer är vackra på sommaren. Sist jag kom med en bok blev jag dock fascinerad av badorter på hösten. Det är något annat att vandra genom Varberg i november än mitt i sommaren, och bokens dag i Visby var också en upplevelse – dels talade jag om Kärleksroman, som utspelar sig i staden, dels blåste en präktig storm upp. En av de medverkande författarna var flygvägrare och blev därför kvar på hotellet när vi andra åkte, ty båtarna hade slutat att gå. Sådant riskerar man inte en julifredag i Åmål.
I förra veckan gav jag en telefonintervju. Det känns ofta lite märkligt. Nu gick jag omkring vid sommarstugan, petade på lavendeln så det spreds ett doftmoln omkring mig och gestikulerade ibland åt döttrarna, som drack te i storstugan. Samtidigt pratade jag utförligt och intensivt i telefon. Än har jag inte sett intervjun, men det kändes som om jag talade orimligt mycket om hur vacker Gösta Ekman var. Det är svårt att låta bli. När K.J. kom oroade jag mig för att jag pratade för mycket om vilken fantastisk stilist och underbar skribent Klara Johanson var. Så kändes det – men antagligen var det helt subjektivt.

Nu såg jag att Upsala Nya Tidning köpt Norrköpings Tidningars intervju. De hör ju till samma koncern. Lite tråkigt känns det faktiskt att lokaltidningen i min hemstad sedan mer än trettio år väljer att köpa material utifrån. Fast UNT har förstås intervjuat mig rätt många gånger, och jag kommer med fler böcker. Faktiskt redan i höst.
 

Artikel i UNT: http://www.unt.se/kultur/sjalvklart-att-skriva-om-gammal-idol-1406917.aspx

 

Comments are closed.


«
»