«
»

Boken, Ur tidningarna

Om den första recensionsdagen

08.10.11 | Comment?

Egentligen är jag morgontrött.  Småbarnsår och hederligt arbete har delvis rått bot på det, men min grundinställning är att man lika gärna kan sova på morgonen som på kvällen.  Under skolåret kliver jag upp ordentligt och tidigt (trots att enda hemmavarande barnet tar sig upp på egen hand), men på somrarna är jag slö.

Det gäller inte recensionsdagar. Natten innan sover jag oroligt och kliver upp tidigt. Igår vaknade jag halv sex och insåg att jag lika gärna kunde läsa recensionen med en gång. Alltså vacklade jag upp, hämtade Svenskan och såg rubriken ”Burmans Ekmanbok vidgar världen”. http://www.svd.se/kultur/burmans-ekmanbok-vidgar-varlden_6375564.svd När jag läst färdigt gick jag tillbaks och somnade om.

Vid halv åtta vaknade jag på nytt, och efter frukosten gick jag till affären och inhandlade papperstidningar. Självklart kunde jag lika gärna läsa recensionerna på nätet, men det är något speciellt med de fysiska tidningarna. Kanske handlar det också om att jag alltid gjort så. Man får ju sina vanor, och vissa författare har rena ritualer kring recensionsläsningen. Andra vägrar kategoriskt att läsa recensioner. Delvis förstår jag dem – det kan vara plågsamt. Negativa eller till och med elaka recensioner gör ont. Jag blir aldrig avtrubbad. Fortfarande minns jag den recension av min debutroman, som antydde att boken skrivits på ren spekulation eftersom jag inte tjänat några pengar på min doktorsavhandling (det var faktiskt inte för snöd vinning jag valde att ägna ungdomen på arkiv), den som ansåg att Islandet helst inte borde ha skrivits eller den som fann en kvinnlig gestalt i Kärleksroman omoralisk eftersom hon lämnade sitt barn flera månader (och glömde a) att hon lämnade det till barnets far b) hon var påhittad).

Sedan minns jag förstås de positiva recensionerna också – Tommy Olofssons stort uppslagna och lovordande recension av Min salig bror Jean Hendrich, samt förstås en rad andra. Jag avhåller mig från uppräkningar för att inte tråka ut läsaren. Det är en förmån att bli recenserad och läst på riktigt.

Gårdagens recensioner var övervägande positiva. Den särskilt intresserade kan själv botanisera bland länkarna nedan. Självfallet fanns det ändå invändningar. Ett par recensenter saknade utredningar av Gösta Ekmans betydelse för svensk teaters utveckling. Som Leif Zern konstaterade i DN – det hade varit en annan bok. Djävulspakten är en biografi över Gösta Ekman, inte en teaterhistoria. För några år sedan kom en översiktlig svensk teaterhistoria i tre volymer, och studier av hur teatern utvecklats lämnar jag med varm hand åt teaterforskare. Samma sak gäller förstås filmen.

Dessutom täcker jag en lång period – Gösta Ekman var verksam som skådespelare i nästan trettio års tid, och åtskilligt hann hända i teatervärlden under den tiden – för att inte tala om filmen, som gick från obetydlig kuriositet till en betydande faktor inom kultur- och nöjesvärlden.
Alla recensionerna diskuterades sedan med förläggaren, som har semester men som ändå ger sig tid till detta. Diskussionen av recensioner hör också till ritualen, liksom att vi säger att snart måste vi ses och prata närmare. Nästa vecka drar hösten igång på allvar, och då kommer förlagsfolket tillbaka från sommarstugorna.

Nu ansåg jag mig ha orsak att fira. Det gjorde vi, och så såg vi på Intermezzo. ”Inte är han då särskilt snygg!” sa en av gästerna. Jag höll inte med. Förresten märkte jag hur också de som sett filmen förr hoppade till när den lilla flickan blev påkörd. Jag fascinerades fortfarande av förförelsescenen på bron, där isen lossnar och våren kommer – men inte ett ord handlar om kärlek. Alla vet ändå vad som ska hända. Dessutom slog det mig hur stora likheter professor Holger Brandts tal på dotterns födelsedag har med Gustav Adolf Ekdahls avslutningstal i Fanny och Alexander.

Sedan slutade jag tänka på Gösta Ekman och sov en lång natts ostörd sömn – helt befriad från oron över recensioner.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4636263

http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.693920-carina-burman-djavulspakten

http://www.expressen.se/kultur/1.2522610/carina-burman-djavulspakten-gosta-ekmans-liv-och-konstnarskap

http://www.nwt.se/kultur/bocker/article947897.ece

http://www.unt.se/kultur/litteratur/detaljrikt-i-grova-drag-1421161.aspx

Comments are closed.


«
»